Ungaria se confruntă cu un val de migranţi ilegali ca o provocare tot mai serioasă în materie de securitate, în condițiile în care, în fiecare an, tot mai mulți migranți ilegali ajung în Europa.
Migrația este o amenințare reală din cauza caracterului său necontrolat și a activităților legate de aceasta și care profită de pe urma ei (de exemplu: contrabanda și traficul de ființe umane, crima organizată). Este o sursă de numeroase tensiuni economice, sanitare și sociale.
Există trei categorii principale de migranți ilegali.
- Prima categorie îi include pe acei migranți ilegali care au trecut ilegal frontierele, fie cu documente false, fie cu ajutorul unui traficant de persoane.
- Cea de-a doua categorie îi include pe acei migranți ilegali care au sosit legal, dar care acum se află ilegal în tară, deoarece au depășit perioada de ședere.
- Cea de-a treia categorie include migranții ilegali care au intrat legal ca turiști, dar a căror intenție reală este de a lucra ilegal în UE.
În contextul luptei împotriva migrației ilegale, întoarcerea migranților ilegali (în mod voluntar sau sub escortă oficială) trebuie să fie organizată și pusă în aplicare și este necesară o acțiune fermă împotriva contrabandiștilor, traficanților și a altor activități ilegale care profită de situația acestor migranți ilegali.
Compoziția grupurilor de migranți ilegali se schimbă și evoluează în mod constant ca răspuns la schimbările sociale și economice din lume.
Desigur, situația poate fi îmbunătățită și cred că autorităţiile fac tot ce le stă în putință pentru a combate aceste fenomen. Cu toate acestea, eliminarea completă a migrației ilegale este o sarcină imposibilă pentru moment.