În conformitate cu prevederile Codului Penal Maghiar în vigoare, o persoană care ajută o altă persoană să treacă o frontieră de stat cu încălcarea legii săvârșește infracțiunea de trafic de persoane.
Chiar și forma simplă a infracțiunii de trafic de persoane este pasibilă de o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.
Ca răspuns la intensificarea comiterii infracțiunilor de trafic de persoane și la faptul că acestea au devenit o afacere serioasă a lumii interlope, legiuitorul maghiar a înăsprit consecințele juridice ale infracțiunii de trafic de persoane. În plus, au fost introduse noi incriminări, cum ar fi cele privind infracțiunile cu privire la trecerea frauduloasă a gardului de la frontieră.
Infracțiunea de trafic de persoane reprezintă, în esență, facilitarea activă a trecerii ilegale a frontierei de către o persoană care nu are acest drept.
Pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane nu este necesar, în principiu, ca prin această faptă să se urmărească scopuri pecuniare.
Sprijinul poate fi atât fizic (escortare, predare de echipamente etc.), cât și psihologic (consiliere, orientare etc.). Dar sprijinul trebuie să fie întotdeauna legat de infracțiunea de trecere ilegală a frontierei.
Infracțiunea de trafic de persoane este completă, în momentul în care asistența este acordată, indiferent dacă frontiera a fost trecută sau dacă s-a încercat trecerea ei.
Astfel, se consideră tentativă la infracțiunea de trafic de persoane, dacă infractorul a contactat deja persoana care intenționează să treacă fraudulos frontiera, dar asistența nu a fost încă acordată.
Traficul de persoane poate fi comis nu numai în apropierea frontierei de stat a Ungariei, ci oriunde în țară și chiar în afara teritoriului Ungariei, cu condiția ca un astfel de comportament să faciliteze trecerea ilegală a frontierei de stat.
Infracțiunea de trafic de persoane este mai gravă dacă este comisă în scopul obținerii unui câștig financiar (care trebuie să fie realizat sub forma unei compensații financiare) sau prin asistarea mai multor persoane (două sau mai multe persoane) în vederea trecerii frontierei de stat.
În cazul acestor două infracțiuni agravate, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani.
Caracterul continuat al infracțiunii de trafic de persoane nu se bazează pe numărul de persoane introduse ilegal, ci pe numărul de încălcări a frontierei, adică de câte ori infractorul ajută la trecerea frontierei.
Cu toate acestea, faptul că actul infracțional este finalizat prin acordarea asistenței, se poate deduce că a fost săvârșită doar o singură infracțiune de trafic de persoane, chiar dacă infractorul ar fi ajutat persoanele traficate și la trecerea altor frontiere. Tot ceea ce se întâmplă după realizarea faptei, constituie o activitate ulterioară, nepedepsită.
Infracțiunea de trafic de persoane, are și alte forme agravate, săvârșirea cărora poate duce la pedepse cu închisoarea de peste 15 ani, chiar de 20 de ani, dar acestea le voi trata într-un viitor blog.